Inici

Sumillers

Historia del Vino

Formas de almacenar vino

NOTICIES ENOLEGS
23/04/2010

XXI Congrés de l'Associació Catalana d'Enòlegs

ICSURO

El magnífic pantà dels Terradets ha estat l’escenari, el passat cap de setmana: divendres 16 i dissabte 17 d’Abril, on l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE) ha dut a terme el seu Congrés anual, aquest any sota el lema de “La Viticultura d’Alçada”.

La jornada tècnica del divendres, inaugurada pel Sr. Oriol Guevara, director general de l’INCAVI, en nom del Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural va tenir la viticultura d’alçada i els seus efectes en els vins, així com les actuacions que s’estan fent en diferents parts del món per adaptar-se, com a motiu d’exposició, debat i discussió. Les vessants que es van oferir van anar des de l’enfocament de l’empresa privada a Argentina amb el treball del Sr. Luís R. Asmet, des de la bodega “El Provenir de los Andes” a Cafayate-Salta, que ens va presentar les formes i els sistemes de treball vitícola i enològic que duen a terme, amb els seus avantatges i inconvenients. Seguidament vam veure el treball dut a terme pel Centre d’Investigació, Estudi, Salvaguarda, Coordinació i Valorització de la Viticultura de Muntanya (CERVIM), amb el punt de vista dels cellers europeus agrupats en aquesta organització amb les inquietuds i treballs.

Aquest centre defensa el que s’anomena “viticultura heroica” per les dificultats que comporta el conreu i com a a reflex de la defensa del territori i del paisatge. Les exposicions van finalitzar amb un exemple de la tasca que fa el CSIC, de la mà de la Sra. Martínez, amb la recuperació de la zona de muntanya d’Astúries posant especial èmfasi en la recuperació de varietats autòctones, i fins ara desaparegudes o gairebé en desús, que s’hi han trobat; exemple no sols del treball dins el camp de la viticultura i enologia sinó també des de la recerca d’una sortida laboral i empresarial en una zona tan deprimida industrialment com és el territori asturià de Cangas.

La cloenda de la part més tècnica va ser el tast de vins de diversos exemples d’aquesta viticultura d’alçada, amb la representació de zones com: Argentina, Astúries, Canàries, i Galícia, per poder fer- nos una idea més pràctica del treball i resultats que s’estan obtenint.

Després d’un intens matí vam donar pas al dinar de treball que fou l’espai idoni per posar en comú i poder analitzar en petit comitè les diverses opinions exposades, així com gaudir de la gastronomia del Pallars Jussà i dels diversos vins cedits per alguns cellers de la DO Costers del Segre. A la tarda vam reprendre el treball amb una interessant taula rodona on els participants ens van fer cinc cèntims del seu treball en aquest camp des de diferents vessants i vam poder conèixer les seves opinions al respecte. El tast dels vins d’alguns dels presents ens va mostrar el resultat del seu treball i va permetre un enriquidor diàleg entre el públic i la taula com a cloenda de la jornada tècnica.

El dia va acabar amb un sopar i una visita al Parc astronòmic Montsec – Centre d’observació de l’univers on vam gaudir en viu de la contemplació i reconeixement dels estels del cel pallarès.

L’endemà dissabte vam aprofitar l’estada a la zona per visitar Castell d’Encús i les seves finques així com la finca de Sant Miquel de Torres, clars exemples de la viticultura d’alçada, en un entorn tant esquerp com privilegiat. El congrés va finalitzar amb un dinar al Monestir de les Avellanes d’Os de Balaguer. Després d’una agradable jornada vam tornar cap a casa amb l’adquisició de nous coneixements i punt de vista sobre un tema tan actual com l’adaptació del sistema vitícola a les zones d’alçada i amb ganes de trobar un tema tant interessant com aquest per al Congrés de l’any que ve.


Associació Catalana d’Enòlegs
Centre Àgora, Pol. Domenys II,
Pl. Àgora nº 1, 08720 Vilafranca del Penedès
Tel: +34 93 891 25 50
enoace@teleline.es
www.acenologia.com

 

Anuncis Enolegs
www.masiesrurals.com
www.moblecatala.com
www.salasdearte.org

 

© Enolegs.com

Sponsors Enolegs© Copyfreedom 2010 Enolegs.com