INICI

SUMILLERS

HISTORIA DEL VINO

FORMAS DE ALMACENAR VINO

NOTICIES ENOLEGS
27/11/2009

Presentació de l’edició del llibre “Suredes i Indústria surera: avui, ahir i demà”

ICSURO

El proper dimarts, dia 1 de desembre, a les 19 hores, al Teatre Municipal de Palafrugell tindrà lloc la presentació del llibre “Suredes i Indústria surera: avui, ahir i demà”, editat pel Museu del Suro de Palafrugell.

La presentació anirà a càrrec del Dr. Jordi Nadal (catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona) i del Dr. Santiago Zapata (catedràtic d’Història Econòmica de la Universidad de Extremadura i editor del libre).

El llibre que es presenta l’edita el Museu del Suro de Palafrugell, amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Palafrugell, la Direcció General de Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea de Territori i Medi Ambient de la Diputació de Girona, l’Institut Català del Suro, l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya i Articor (l’empresa subministradora del paper de suro de la coberta)

Aquest llibre té el seu origen en el congrés internacional “Suredes, fàbriques i comerciants. Passat, present i futur del Negoci surer”, que es va celebrar a Palafrugell entre els dies 16 i 18 de febrer de 2005, fruit d’una estreta col·laboració entre l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), les administracions públiques catalanes (Ajuntament de Palafrugell, Museu del Suro de Palafrugell, Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona) i un grup d’experts de diverses matèries pertanyents a institucions docents i de recerca de varis països.

En 12 sessions es van debatre 78 comunicacions que, juntament a una taula rodona, varen permetre als assistents contemplar un panorama de la problemàtica surera des de diverses perspectives (tècniques, econòmiques, històriques, bàsiques, aplicades, polítiques...), que sempre s’han de considerar complementàries.

L’organització i el Comitè Científic del Congrés de seguida varen entendre que amb aquestes 78 comunicacions podria obtenir-se un bon llibre, després de la corresponent “preparació” de la primera matèria amb els procediments habituals de les publicacions científiques.

D’aquesta manera s’ha arribat als 49 treballs que figuren en el llibre i que s’han dividit en dos grans grups: “Part I, Aspectes Forestals i Industrials”, amb 28 textos, i “Part II, Economia i Història”, amb 21 textos.

La primera frase del títol del llibre, “Sureda i Indústria Surera”, és un recordatori de l’extraordinària obra de Primitiu Artigas, publicada fa més d’un segle. La segona frase, “Avui, ahir i demà”, manifesta que el propòsit del llibre és obtenir una informació més precisa dels problemes surers actuals i de les seves arrels històriques, amb l’objecte d’enfortir les expectatives de l’aprofitament forestal i industrial d’un dels darreres productes del bosc mediterrani.

Respecte el contingut del llibre, cal destacar el seu caràcter científic i multidisciplinar, la seva procedència internacional i la varietat de temes tractats.


 

Més informació:

Institut Català del Suro
C/ Miquel Vincke i Meyer nº13
17200 Palafrugell (Girona)
Tlf: 972 305 661
www.icsuro.com

 

Masies Rurals i Vi català
Noticia "Art i Vi" a Salas de Arte Ltd.
www.masiesrurals.com

 

© ICSURO - Enolegs Ltd. - Sumillers.info, 27/11/2009 - 20:46:00

 © Copyfreedom 2009 Enolegs.com